Zonnepanelen

In principe ben je met zonnepanelen je eigen energieleverancier. Zoals u waarschijnlijk wel hebt gemerkt, zijn er veel aanbieders. Hierdoor zijn de prijzen scherp. Maar ook de kwaliteit van de zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren flink verbeterd. Op dit moment is het dus een goede tijd om te investeren. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? En hoe ziet het kostenplaatje eruit?

 

Het kostenplaatje

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het materiaal de grootste kostenpost, ongeveer 68%. Als u toch graag kosten wilt besparen, dan kunt u dat het beste doen op arbeidskosten. Door bij verschillende installateurs een offerte aan te vragen, kunt u goed vergelijken wat ieder rekent voor arbeid.

Het kostenplaatje van A kwaliteit zonnepanelen

Wist u dat de prijzen van zonnepanelen zijn gedaald? Hieronder in de tabel vindt u een handig overzicht met de gemiddelde prijzen van zonnepanelen van hoge kwaliteit. Ook krijgt u inzicht in de besparing per jaar met het aantal zonnepanelen. Uiteraard zijn er ook goedkopere opties, maar dit raden wij niet aan. Vaak is goedkoop, duurkoop.

 

Kosten per wattpiek

De kosten van een PV-systeem zijn afhankelijk van de soort zonnecellen die gebruikt wordt. Als het systeem gebaseerd is op monokristallijn silicium moet je rekening houden met een hogere prijs per wattpiek. Over het algemeen neemt de prijs per wattpiek af naarmate de panelen groter worden. Voor polykristallijne zonnepanelen betaal je een lagere prijs per wattpiek dan monokristallijne zonnepanelen. Voor een set zonnepanelen van 600 wattpiek bent u, afhankelijk van het soort zonnecel, tussen de €1400 en €2500 kwijt.

 

Polykristallijne cellen zijn goedkoper, maar u moet er rekening mee houden dat zij een groter oppervlakte nodig hebben per wattpiek. Naast de zonnepanelen zelf heeft u ook een omvormer en montagemateriaal nodig. Kiest u liever voor maximaal voordeel en gemak? Dan hebben wij diverse pakketten voor u.

Een zonnepaneel, wat is dat eigenlijk?

Met zonnepanelen wekt u stroom op, dat is bij iedereen bekend. De stroom die opgewekt wordt met de zonnepanelen is niet voor iedere toepassing bruikbaar. Daarnaast zal u voor de meeste toepassingen meer dan 1 zonnepaneel willen schakelen. Meerdere bedrijven bieden, naast losse modules, ook zogenaamde PV-systemen aan. PV-systemen zijn complete systemen waarin de hele weg van zonlicht tot apparaat verzorgd wordt. Het woord ‘PV-systeem’ is eigenlijk een combinatie tussen Nederlands en Engels. Het PV is afkomstig van het Engelse ‘Photo Voltaic’, wat in het Nederlands fotovoltaïsch betekent.

De PV-systemen zijn in twee soorten onder te verdelen:

 • Netgekoppelde zonnepanelen zijn in Nederlandse huishoudens het meest gekozen. Netgekoppelde zonnepanelen hebben een netgekoppeld systeem dat niet-verbruikte stroom terug verkoopt aan het elektriciteitsbedrijf.
 • Zonder dat je het weet, heeft u waarschijnlijk al een losstaand PV-systeem. Wist u dat het zonnecelletje op een rekenmachine bijvoorbeeld gezien mag worden als losstaande PV-eenheid. Dit zonnecelletje is gespecialiseerd in een enkele taak en heeft ook een relatief laag vermogen. De energie die opgewekt wordt met het zonnecelletje op de rekenmachine zorgt ervoor dat de rekenmachine opgeladen blijft.

 

Waarom nou juist nu investeren?

Door de prijsdaling en de verhoogde kwaliteit van zonnepanelen, wat resulteert in een hoger rendement, kunnen wij wel zeggen dat het een goed idee is om op dit moment te investeren in zonnepanelen. Veel leveranciers durven op dit moment door de marktontwikkeling een garantie van maar liefst 10 jaar te geven. De meeste zonnepanelen geven na 25 jaar nog 85% van de opbrengst uit de beginjaren. Uw zonnepanelen kunnen veel langer mee dan dat u eigenlijk denkt. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer ⅓ van de levensduur.

Valkuilen

Helaas zijn er ook valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen. Wij van ZekerZonCoop helpen u graag bij het uitkiezen van de juiste zonnepanelen, maar ook bij het kiezen van een goede installateur. Wij helpen u eraan herinneren om eens bij de gemeente aan te kloppen. Misschien is er wel een bepaalde subsidie.

 

Zijn zonnepanelen rendabel?

Zijn zonnepanelen financieel haalbaar? Piekert u daar wel eens over? Wilt u graag meer weten over de terugverdientijd en de uiteindelijk winst? Neem eens contact met ons op, wij helpen u namelijk graag verder!

 

Opbrengsten

Bent u benieuwd naar de opbrengsten van uw zonnepanelen? Het is vrij eenvoudig om de opbrengst uit te rekenen. Als u het aantal Wp van uw installatie vermenigvuldigt met 0.85, dan krijgt u uw mogelijke jaarlijkse opbrengsten in kWh. Gemiddeld heeft 1 zonnepaneel een rendement van 275 tot 320 Wp. Dit is afhankelijk van het type zonnepaneel dat u aanschaft, de afmetingen en het merk. Bekijk zeker eens ons rekensommetje hieronder:

 • Wp installatie: 3500 (gemiddeld 13 tot 15 zonnepanelen).
 • Jaarlijkse opbrengst in kWh: 3500 x 0,85 = 2975 kWh
 • Jaarlijkse opbrengst in €: 2975 x €0,23 (momentele gemiddelde energieprijs) = €684,25

Kan de overheid een handje helpen?

Huh? De subsidie van zonnepanelen is op? Heel vervelend, dat denkt u dan. De nieuwe regeling is veel aantrekkelijker! U kunt de BTW van 21% terugvragen. De oude subsidieregeling was gelimiteerd tot 650 euro. Veel mensen weten niet dat er, naast de regeling van de overheid, ook lokale initiatieven zijn van gemeenten die een handje meehelpen.
Maar hoe kan ik de BTW nou terugvragen? Heel simpel, vul het formulier van ‘Opgaaf startende ondernemer’ in. Krijg reactie van de Belastingdienst. Doe BTW-aangifte voor het jaar van aankoop en geef het rekeningnummer van je bank door. Makkelijker kan het bijna niet en u doet uzelf er een groot plezier mee.

 

Elektriciteit teruglevering

U wekt wel stroom op, maar verbruikt het niet. U kunt de opgewekte stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier verrekent de levering met jouw energierekening. U krijgt hier dezelfde prijs voor terug als de actuele stroomprijs. Levert u meer dan u verbruikt? De energieleverancier mag hiervoor een lagere prijs betalen.

Subsidie teruglevering van stroom

Door subsidie op de teruglevering van stroom verdient u uw zonnepanelen binnen ongeveer 7 jaar terug. U krijgt de marktwaarde betaalt en niet de consumentenprijs. Meestal ligt dit tussen de 3 en 11 cent per kWh. De overheid betaalt ook nog een deel bij. Dit heet teruglever-subsidie. Het maakt het nog aantrekkelijker om op dit moment te investeren in zonnepanelen. Vanaf 2023 is de kans aanwezig dat de vergoeding die u krijgt per kWh waarschijnlijk een stuk lager wordt. Als u daarvan graag profiteert, schaf dan zeker nu zonnepanelen aan!

 

Salderingsregeling 2023

Wat betekent salderen eigenlijk? Salderen betekent het verrekenen van teruglevering aan de energieleverancier met uw energierekening. De salderingsregeling wordt mogelijk in 2023 afgebouwd. De afbouwperiode duurt tot 2030. De bedoeling is dat de terugverdientijd om en nabij gelijk moet blijven.

 

Hoe weet ik hoeveel PV panelen er op mijn dak kunnen?

In de meeste gevallen zijn PV-panelen gelijk qua afmetingen. De standaardafmeting is namelijk 1,65m2. Als u graag wil berekenen hoeveel PV panelen er op uw dak passen, kunt u een berekening gebruiken. Maar vooraf moet u eerst weten wat uw dakoppervlak is. Als u dat weet, kunt u het oppervlak in m2 delen door 1,62. Mocht u een schoorsteen of andere voorwerpen op uw dak hebben, dan wordt het wat moeilijker. Wilt u hier hulp bij? Neem dan eens contact op met ons experts.

 

Zonnepanelen checklist

Voordat u zonnepanelen aanschaft, zou u de zonnepanelen checklist even na moeten gaan.

 1. Kunnen er zonnepanelen op uw huis?
 2. Hoeveel zonnepanelen zouden er op uw huis kunnen?
 3. Welke zonnepanelen wilt u aanschaffen?
 4. Welke omvormer wilt u?
 5. Welke garanties gelden er op dit moment?
 6. Wat gaat er gebeuren in de meterkast?
 7. Het terug verkopen van stroom aan je energieleverancier.

 

Verschillende keurmerken en garanties

Hieronder vindt u een overzicht van keurmerken. Bent u benieuwd waar de keurmerken voor dienen? En hoe het zit met de garantie? Neem dan eens contact met ons op!

 • Zonnekeur
 • RoHS
 • Sterkin
 • TÜV-ID-certificaat

Aantal Wattpiek en besparing

Het maximale vermogen dat een zonnepaneel bij normale condities kan leveren, wordt Wattpiek genoemd (Wp). Een zonnepaneel van 100 Wattpiek kost ongeveer €150 en levert per jaar in Nederland ongeveer 80 kWh. Met de huidige energieprijs van €0,23 per kWh bespaar je ongeveer €18,40 per jaar met 1 zonnepaneel.

 

Bespaartips

Hoe kunt u het beste besparen op de aanschaf van zonnepanelen? ZekerZonCoop heeft de tips voor u op een rijtje gezet.

 1. Vraag bij de gemeenten of er een lokale subsidie is. De landelijke subsidie is op, maar wellicht kan de gemeente iets voor u betekenen.
 2. Vraag bij verschillende bedrijven offertes op en vergelijk de offertes. Heel belangrijk, ieder bedrijf hanteert eigen prijzen, maar misschien is dat ene bedrijf met de lagere prijzen wel de betere.
 3. Ga in gesprek met de straat. Wellicht willen er meer huishoudens uit de straat zonnepanelen aanschaffen. Vaak heeft een groter project prijsvoordelen.
 4. Zoek een specialist in de buurt. U kunt namelijk makkelijk besparen op voorrijkosten.

Na het lezen van alle bovenstaande informatie bent u helemaal op de hoogte van zonnepanelen. Mocht u toch nog vragen hebben, neem dan zeker contact met ons op.