Het verhogen van het rendement op zonnepanelen

De zekerheid van goed werkende zonnepanelen

 

Op dit moment is het heel gunstig om zonnepanelen aan te schaffen. Je profiteert namelijk van een gemiddeld rendement van maar liefst 6%. En met onze tips om een zo hoog mogelijk rendement met zonnepanelen te behalen, heb je nog meer financieel voordeel.

 

7 manieren om het rendement op zonnepanelen te verhogen

1. Kies voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De kwaliteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren steeds meer verbeterd. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het heel belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken. Let vooral ook op de volgende dingen:

  • Het vermogen in Wattpiek (Wp) van de zonnepanelen;
  • Een eventueel kwaliteitskeurmerk;
  • Garantie op je zonnepanelen, omvormer en installatie;
  • De betrouwbaarheid van de leverancier;
  • Certificering en ervaring van de monteur.

 

Daarnaast is het slim om rekening te houden met de volgende dingen:

  • De levensduur van de panelen: A-kwaliteit zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee;
  • Het technisch rendement: het technisch rendement is de hoeveelheid zonlicht die omgezet wordt in bruikbare energie. Dit is gemiddeld 14 tot 22%.

 

Kijk bij de aanschaf van zonnepanelen dus goed naar deze zaken, want panelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn uiteindelijk het meest rendabel.

2. Let goed op de garantieperiode

Niet iedere leverancier van zonnepanelen geeft dezelfde garantie. Let er dus goed op hoe lang en waarvoor je garantie krijgt. Let daarbij ook goed op de details, zoals het aantal garantiejaren, eventuele voorrijkosten bij reparaties en de garantieperiode van de omvormers. Dit zijn details die het verschil maken in het uiteindelijke rendement.

Vraag altijd goed na hoe het zit met de verschillende soorten garanties:

  • Productgarantie: zorgt ervoor dat de leverancier de panelen en omvormer bij technische problemen snel komt repareren of vervangen.
  • Installatiegarantie: heeft betrekking op het benodigde materiaal voor de installatie en de montage.
  • Vermogensgarantie: houdt in dat een bepaald percentage van de opbrengst van het oorspronkelijke rendement gegarandeerd is.

3. Zorg dat de panelen goed gemonteerd worden

Kies voor een installateur die vakwerk levert en let daarbij goed op de certificeringen van de installateur.

4. Kijk zelf wat je kunt doen om de opbrengst te verhogen

Je hebt niet volledig in de hand hoeveel je zonnepanelen opleveren. Je hebt geen invloed op het aantal uren dat de zon schijnt of de regio waarin je woont. Het is wel mogelijk om de opbrengst van je zonnepanelen een klein beetje te beïnvloeden, bijvoorbeeld door te kiezen voor zonnepanelen met een hoog vermogen in Wattpiek (Wp) of zorgvuldig te bepalen hoeveel zonnepanelen je plaatst en hoe je ze precies neerlegt.

5. Controleer of je geld terugkrijgt

Vaak kun je, afhankelijk van je woonplaats, gebruik maken van verschillende financiële regelingen. Dit maakt de installatie van zonnepanelen op jouw woning nog aantrekkelijker.

6. Plaats een optimale omvormer bij de zonnepanelen

Naast de kwaliteit van de zonnepanelen is het ook belangrijk om een optimale omvormer te kiezen. Kies voor een betrouwbare omvormer met hoge efficiëntie. Het is belangrijk dat het vermogen van de omvormer goed afgestemd is op de totale capaciteit in Wattpiek van je panelen. Het is over het algemeen goed om uit te gaan van een omvormer die maximaal 20% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van je zonnepanelen.

 

Bij de keuze van de omvormer is het ook slim om rekening te houden met de levensduur. Gemiddeld gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee. Kwalitatief goede omvormers hoef je in die periode gemiddeld één keer te vervangen.

7. Houd zicht op je teruglevering en verbruik

Zonnepanelen zijn pas echt rendabel als het verbruik en de teruglevering in balans zijn. De zonne-energie die je niet gebruikt, lever je terug aan het net. Als je daarnaast je verbruik vermindert, dan leveren je zonnepanelen een mooie kostenbesparing op.