Alles over zonnepanelen

In principe ben je met zonnepanelen je eigen energieleverancier. Zoals u waarschijnlijk wel hebt gemerkt, zijn er veel aanbieders. Hierdoor zijn de prijzen scherp. Maar ook de kwaliteit van de zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren flink verbeterd. Op dit moment is het dus een goede tijd om te investeren. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? En hoe ziet het kostenplaatje eruit?

 

Het kostenplaatje

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het materiaal de grootste kostenpost, ongeveer 68%. Als u toch graag kosten wilt besparen, dan kunt u dat het beste doen op arbeidskosten.

Het kostenplaatje van A kwaliteit zonnepanelen

Wist u dat de prijzen van zonnepanelen zijn gedaald? Hieronder in de tabel vindt u een handig overzicht met de gemiddelde prijzen van zonnepanelen van hoge kwaliteit. Ook krijgt u inzicht in de besparing per jaar met het aantal zonnepanelen. Uiteraard zijn er ook goedkopere opties, maar dit raden wij niet aan. Vaak is goedkoop, duurkoop.

 

Kosten per wattpiek

De kosten van een PV-systeem zijn afhankelijk van de soort zonnecellen die gebruikt wordt. Als het systeem gebaseerd is op monokristallijn silicium moet je rekening houden met een hogere prijs per wattpiek. Over het algemeen neemt de prijs per wattpiek af naarmate de panelen groter worden. Voor polykristallijne zonnepanelen betaal je een lagere prijs per wattpiek dan monokristallijne zonnepanelen. Voor een set zonnepanelen van 600 wattpiek bent u, afhankelijk van het soort zonnecel, tussen de €1400 en €2500 kwijt.

 

Polykristallijne cellen zijn goedkoper, maar u moet er rekening mee houden dat zij een groter oppervlakte nodig hebben per wattpiek. Naast de zonnepanelen zelf heeft u ook een omvormer en montagemateriaal nodig. Kiest u liever voor maximaal voordeel en gemak? Dan hebben wij diverse pakketten voor u.