De overheid

Kan de overheid een handje helpen?

Elektriciteit teruglevering

Je wekt wel stroom op, maar verbruikt het niet. Je kunt de opgewekte stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier verrekent de levering met jouw energierekening. Je krijgt hier dezelfde prijs voor terug als de actuele stroomprijs. Lever je meer dan je verbruikt? De energieleverancier mag hiervoor een lagere prijs betalen.

Subsidie teruglevering van stroom

Door subsidie op de teruglevering van stroom verdien je jouw zonnepanelen binnen ongeveer 7 jaar terug. Je krijgt de marktwaarde betaalt en niet de consumentenprijs. Meestal ligt dit tussen de 3 en 11 cent per kWh. Het kan zijn dat je nu ook meer moet betalen. De overheid betaalt ook nog een deel bij. Dit heet teruglever-subsidie. Het maakt het nog aantrekkelijker om op dit moment te investeren in zonnepanelen. Vanaf 2023 is de kans aanwezig dat de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk een stuk lager wordt. Als je daarvan graag profiteert, schaf dan zeker nu zonnepanelen aan!

 

Salderingsregeling 2023

Wat betekent salderen eigenlijk? Salderen betekent het verrekenen van teruglevering aan de energieleverancier met jouw energierekening. De salderingsregeling wordt mogelijk in 2023 afgebouwd. De afbouwperiode duurt tot 2030. De bedoeling is dat de terugverdientijd om en nabij gelijk moet blijven.