De overheid

Kan de overheid een handje helpen?

Kan de overheid een handje helpen?

Huh? De subsidie van zonnepanelen is op? Heel vervelend, dat denkt u dan. De nieuwe regeling is veel aantrekkelijker! U kunt de BTW van 21% terugvragen. De oude subsidieregeling was gelimiteerd tot 650 euro. Veel mensen weten niet dat er, naast de regeling van de overheid, ook lokale initiatieven zijn van gemeenten die een handje meehelpen.
Maar hoe kan ik de BTW nou terugvragen? Heel simpel, vul het formulier van ‘Opgaaf startende ondernemer’ in. Krijg reactie van de Belastingdienst. Doe BTW-aangifte voor het jaar van aankoop en geef het rekeningnummer van je bank door. Makkelijker kan het bijna niet en u doet uzelf er een groot plezier mee.

 

Elektriciteit teruglevering

U wekt wel stroom op, maar verbruikt het niet. U kunt de opgewekte stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier verrekent de levering met jouw energierekening. U krijgt hier dezelfde prijs voor terug als de actuele stroomprijs. Levert u meer dan u verbruikt? De energieleverancier mag hiervoor een lagere prijs betalen.

Subsidie teruglevering van stroom

Door subsidie op de teruglevering van stroom verdient u uw zonnepanelen binnen ongeveer 7 jaar terug. U krijgt de marktwaarde betaalt en niet de consumentenprijs. Meestal ligt dit tussen de 3 en 11 cent per kWh. De overheid betaalt ook nog een deel bij. Dit heet teruglever-subsidie. Het maakt het nog aantrekkelijker om op dit moment te investeren in zonnepanelen. Vanaf 2023 is de kans aanwezig dat de vergoeding die u krijgt per kWh waarschijnlijk een stuk lager wordt. Als u daarvan graag profiteert, schaf dan zeker nu zonnepanelen aan!

 

Salderingsregeling 2023

Wat betekent salderen eigenlijk? Salderen betekent het verrekenen van teruglevering aan de energieleverancier met uw energierekening. De salderingsregeling wordt mogelijk in 2023 afgebouwd. De afbouwperiode duurt tot 2030. De bedoeling is dat de terugverdientijd om en nabij gelijk moet blijven.