Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel, wat is dat eigenlijk?

Met zonnepanelen wek je stroom op, dat is bij iedereen bekend. De stroom die opgewekt wordt met de zonnepanelen is niet voor iedere toepassing bruikbaar. Daarnaast zal je voor de meeste toepassingen meer dan 1 zonnepaneel willen schakelen. Meerdere bedrijven bieden, naast losse modules, ook zogenaamde PV-systemen aan. PV-systemen zijn complete systemen waarin de hele weg van zonlicht tot apparaat verzorgd wordt. Het woord ‘PV-systeem’ is eigenlijk een combinatie tussen Nederlands en Engels. Het PV is afkomstig van het Engelse ‘Photo Voltaic’, wat in het Nederlands fotovoltaïsch betekent.

De PV-systemen zijn in twee soorten onder te verdelen:

  • Netgekoppelde zonnepanelen zijn in Nederlandse huishoudens het meest gekozen. Netgekoppelde zonnepanelen hebben een netgekoppeld systeem dat niet-verbruikte stroom terug verkoopt aan het elektriciteitsbedrijf.
  • Zonder dat je het weet, heeft u waarschijnlijk al een losstaand PV-systeem. Wist je dat het zonnecelletje op een rekenmachine bijvoorbeeld gezien mag worden als losstaande PV-eenheid. Dit zonnecelletje is gespecialiseerd in een enkele taak en heeft ook een relatief laag vermogen. De energie die opgewekt wordt met het zonnecelletje op de rekenmachine zorgt ervoor dat de rekenmachine opgeladen blijft.